četvrtak, 13. prosinca 2012.

Joulutarina/Christmas Story (2007)
Finska, 83min
Drama, Family, Fantasy
Režija: Juha Wuolijoki   
Scenarij: Juha Wuolijoki, Marko Leino
Uloge: Hannu-Pekka Björkman, Jonas Rinne, Kari Väänänen



                                



U moru nebrojeno puta pogledanih, stalno repriziranih, klišejiziranih bljutavih američkih božičnih filmova s vremena na vrijeme ispliva ovakav mali dragulj. Ovo je priča o Sv. Nikoli ispričana na finski način. Zašto i kako bi netko podredio cijelu godinu tome da djeci usred noći na Božić donosi darove nakon ovog filma ima smisla. Iako je priča fikcija u kojoj se pojavljuje i famozno crveno odijelo, pa čak i sobovi koji vuku saonice, solidno drži vodu (doduše sve do posljednje scene).
Priča na početku predstavlja Nikolu kao šestogodišnjaka, te je centar radnje njegova borba sa obiteljskom tragedijom i kasnija zahvalnost onima koji su ga primali u svoj dom. Tragičan i mračan početak se polako razvija u lijepu priču, ali sa konstatnim prizvukom tmurnih emocija, što i nije čudno za Skandinavsku kinematografiju, a i ta atmosfera fenomenalno prija uz priču.
Tehnički je film vrlo dobro odrađen, uz izvrsnu scenografiju i glazbenu podlogu, te solidnom glumom. Dječje uloge su dosta loše odrađene, ali djeci se može preći preko toga. Unatoč relativno slabom budžetu od 2,5mil američkih dolara produkcija je izvrsna, te vizualno film izgleda besprijekorno. Za režiju također pohvale, posebice zbog toga što je to Juhin prvi dugometražni film, a ovdje je i u ulozi producenta i scenarista.
U svakom slučaju, film je idealan za prosinačko popodnevno obiteljsko blejanje u ekran.





Nema komentara:

Objavi komentar