četvrtak, 13. prosinca 2012.

La meglio gioventů/The Best of Youth (2003)
Italija, 366min
Drama, Romance
Režija: Marco Tullio Giordana
Scenarij: Sandro Petraglia, Stefano Rulli 
Uloge: Luigi Lo Cascio, Alessio Boni, Jasmine Trinca





Nakon što bez problema odgledate film od 6h jednostavno znate da ste gledali nešto izvrsno.
Ova talijanska obiteljska saga Marca Tullia Giordania koja pokriva život jedne generacije talijanske obitelji od 60-ih godina do danas stavljena u kontekst svih bitnijih političkih i socijalnih događaja u Italiji toga doba uvodi u priču i razvija likove u maniri najboljih romana. Ne samo da vas potpuno upozna sa likovima nego vas natjera da vam bude stalo do njih.
Mnoge reference likova na Kum triologiju nisu slučajne, već naglašavaju scenarijski uzor koji je izvrsno iskorišten, te je najjednostavniji opis ovog filma - Kum obićne obitelji. Ljubitelji Coppolinog remek djela ovaj naslov ne smiju propustiti.
Osnova priče su dva, karakterno potpuno različita, brata iz rimske obitelji čiji se životi pri jednom nevinom ljetnom putovanju u studenskim danima potpuno razdvoje, te se svaki na svoj način bori sa životnim tragedijama. Svaki na svoj način pokušava svoju okolinu, do krajnosti korumpiranu Italiju, učiniti boljom, pa tako dok Nicola postaje doktor, Matteo odlazi u vojsku i zatim policiju. Iako braća nose osnovu radnje i ostatak likova je dorađen u detalje, te dovodi do maksimalnog osjećaja poznavanja osobe kojeg film može osigurati. Uz braću najvažniji lik je Giorgia, djevojka koju na samom početku filma Matteo spasi iz psihijatrijske ustanove u kojoj je maltretirana, a kasnije padne u ruke Nicoli kao psihijatru. Po svemu sudeći Giorgia predstavlja Italiju toga doba, znanu kao Tangentopoli, lijepu i punu potencijala, ali uništenu iznutra, izgubljenu i sa samom sobom kao najvećim neprijateljem i najvećom kočnicom.
Prekrasne scene Italije, od Torina preko Firence i Rima do Sicilije samo su još jedan od mnogih užitaka koje The Best of Youth pruža, te definitivno potvrđuje kako ovo nije film samo o Talijanima, već i o Italiji, o njenim tragedijama, padu i usponu.
Veća zamjerka ide samo na nepotrebno čestu razduženost scena. Vjerojatno vođen mišlju da je relativno svejedno da li film traje 5 ili 6 sati, pa je bolje gledateljstvu pružiti što širu verziju priče, Giordania je napravio prostora za raspravu o eventualnoj, jedinoj većoj, pogrešci. Inače, brojni kadrovi od i po nekoliko minuta spadaju u vrh kinematografije.
Većina glumačke ekipe, a posebno ona glavna, je odradila fenomenalan posao, te ih se nikako ne smije izostaviti kada se spominje izvrsna karakterizacija likova.La meglio gioventů je obavezno štivo svakog ljubitelja filma i neizmjerno sam zahvalan dragom prijatelju na preporuci.


Nema komentara:

Objavi komentar