četvrtak, 13. prosinca 2012.

The Wrestler (2008)
SAD, Francuska; 109min
Drama, Romance, Sport
Režija: Darren Aronofsky
Scenarij: Robert D. Siegel
Uloge: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood




Profesionalni američki hrvač, obožavan od publike, ali već duboko zakoračio prema mirovini u životu nema ništa osim profesije iako mu je vrhunac karijere prošao prije 20 godina. Nakon srčanog udara i prihvačanje vijesti da se hrvanjem više ne smije baviti krene u pokušaj riješavanja svog privatnog života.
Od ovog naslova sam stvarno puno očekivao, a još više i dobio. Aronofsky već po običaju briljira u režiji, a Mickey Rourke kao Randy 'The Ram' Robinson je toliko upečatljiv da se slobodno može The Rama nazvati Rourkeovom ulogom života, a teško da se za ikoju drugu toliko pripremao. Ne može se ništa posebno prigovoriti niti ostatku glumačke ekipe.
Dojam ruši jedino sama priča koja je daleko od toga da je nikad viđena, te je sama po sebi bljutava i potpuno nemaštovita, no ispričana je tehnički fenomenalno i idealnom brzinom, pa je kao takva potpuno prihvatljiva. Iz nekih likova i mjestimice dijaloga vrišti klišej, no ovdje većina toga stvarno paše, pa ukoliko se zaborave svi silni likovi koje smo toliko puta gledali, poput pametnih i dragih striptizeta-majki, nadurenih kćeri zbog očeva izbivanja u djetinjstvu isl., nema nekog problema.
Kamera iz ruke na momente djeluje fenomenalno, dok na momente kao potpuni promašaj, te  uz brzo presijecanje scena, pogotovo kod dužih dijaloga ne može proći ne zapaženo i jedan je od rijetkih slabije odrađenih poslova.
Soundtrack je uglavnom izvrsno korišten, posebno kao pomoćno sredstvo za karakterizaciju likova te predočenje njihovog emocionalnog stanja što definitivno nije novost za Aronofskog.
Iako sama priča nije zahtijevala posebnu brigu oko vizalnog dojma, on je besprijekoran. Scene borbi izgledaju fenomenalno, kao i općeniti prikaz prostora u kojima glavni lik obitava što uvelike pridonosi njegovoj uspiješnoj karakterizaciji. Nema se tu što puno pričati, kao ni za scenografiju, treba jednostavno vidjeti i uživati u njima kao i u atmosferi koja fenomenalno prati razvoj lika i uvlaći ga gledatelju pod kožu. Emocionalno snažan film koji vas bez problema proguta.
Randy 'The Ram' Robinson ostaje u siječanju i definitvno je lik koji se dugo pamti, no mora se priznati da je uvelike tome pripomogla fenomenalna Rourkova izvedba, a i potpuno klišejski sporedni likovi koji slabo vuku pažnju na sebe.


                              

Nema komentara:

Objavi komentar