četvrtak, 13. prosinca 2012.

Space Battleship Yamato (2010)
Japan; 131min
Adventure, Drama, Sci-Fi
Režija: Takashi Yamazaki
Scenarij: Yoshinobu Nishizaki, Shimako Sato 
Uloge: Takuya Kimura, Meisa Kuroki, Toshirô Yanagiba



                           


2199. godina, Zemlja je pred uništenjem zbog petogodišnjeg bombardiranja radioaktivnim meteorima od strane nekakvih izvanzemaljaca s kojima se nije uspostavio nikakav kontakt i o kojima se apsolutno ništa ne zna. U manirima Holywooda čini se da je u ovom slučaju umjesto SAD-a jedina preostala država Japan na kojoj ostaje da spasi svijet. Da, zvuči katastrofalno, no u obzir se mora uzeti da je to ipak priča klasinčne mange Leijia Matsumotoa, te takoreči remake animea iz 70-ih.
Zadnja nada čovječanstva je tako brod Yamato koji iako je svemirski izgleda kao vjerna replika istoimenog bojnog broda Japanske mornarice iz drugog svjetskog rata, a glavna nada toga broda je nekadašnji pilot Kodai, brat poginulog poznatog kapetana, koji nakon tragedije u kojoj je tijekom bitke uništeno civilno naselje odlučuje skupljati metalni otpad po Zemlji. Nakon što nađe neku kapsulu s koordinatama do nepoznatog planeta, informacijama o vanzemaljskom naoružanju i warp pogonu odlučuje ponovno pristupiti vojsci, tj. dotičnom Yamatou na njegovoj posljednjoj misiji kojoj je cilj nabaviti stroj proitv radijacije na tom nepoznatom planetu.
Likovi su isprepleteni kao u nekoj sapunici,  te ih je daleko previše, ali neki su strašno upečatljivi. Poput doktorice koja brodom hoda sa mačkom i rakijom ili kapetana koji pri povijesnom prvom korištenju warp pogona jede poluskrivečki ispod stola.
Sve obiluje patetikom, izraženom hrabrošću i žrtvom, samohvalnim dijalozima, te preglumljavanjem, ali to je ono što japansko gledateljstvo voli, te je razumljiv takav stav filma s obzirom da je rađen isključivo za japansko tržište.
Unatoč svim tim manama i apsurdno lošoj priči, film je i više nego gledljiv. Ako ništa drugo sve te mane, posebno kada se zna da su namjerne, postaju smiješne i simpatične.
U tehničkom aspektu film nema većih mana, sav režiserski posao je solidno odrađen dok vizualno film izgleda vrlo dobro, no i budžet od 12 milijuna dolara za azijski film je podosta pa je to i očekivano, a unatoč povremenom preglumljavanju gluma je također na pristojnoj razini.
Ljubiteljima mange i animea ovaj uradak će vjerojatno biti poslastica dok će ostali ili uživati u njegovoj apsurdnosti ili će prestati gledati nakon 20-ak minuta.




Nema komentara:

Objavi komentar